2024 Vi er stille og roligt gået igang med sæsonen. Kartoflerne er ved at være klar til bestilling.Vi har grøntsags produktion på lavt blus i år og der vil periodevis være salg af især kartofler ved vejen eller ved stald døren. Hold øje med Facebook eller kontakt på 26210190
Tidligere år: (2022) Vi har flere forskellige grøntsager på marken. Men dog ikke så store mængder. Salget er hovedsagligt til private, der bestiller og henter grøntsagerne ved stalddøren.
Sommer og efterår 2021:
I år har vi ikke helt så mange grøntsager på marken som de sidste år pga. andet arbejde ved siden af. Men det er stadig muligt at bestille dejlige friske grøntsager.
April: Forberedelserne er stille og roligt igang og sæsonens markplane er fastlagt.
2020
August: Grøntsagerne står rigtig godt på marken, dog er de tidlige kål angrebet af kålorm så vi sortere lidt ekstra meget i dem. Listen med grøntsager ændre sig heletiden og det er dejligt at kunne skrive nye ting på listen næsten hver uge.
2019
Sommer
Der er gang i marken og grøntsagerne står flot. Der har ikke været så meget tid til at skrive 😉 I nogle uger har det været muligt at købe grønt i vejboden men varmen gør at det er meget bedre at bestille i forvejen. Der kan afhentes bestilte grøntsager en gang om ugen.
Januar
En meget mild vinter, indtil nu, har gjort at vi har taget kartofler op helt ind i Januar måned! Kartoflerne kan godt tåle lidt kulde, men de sidste rækker der er tilbage har vi nu opgivet, da de i forvejen var af dårlig kvalitet og så med frost i jorden her sidst på måneden, er det ikke værd at bruge tid på.
Kål og porre er der en del tilbage af (på marken), så vi håber ikke at frosten er for hår ved afgrøderne.
2018
November
Hele sommeren har der været en masse fantastiske flotte grøntsager der har klaret sig rigtigt godt på trods af tørken. Der er stadig gang i salget og private bestiller ugentligt lige som Kvickly i Silkeborg og Super Brugsen også har et fint salg af vores grøntsager. Det er skønt der er så meget interesse. Vi synes selv vi har nogle helt unikke grøntsager og det er alt knokleriet værd, at andre synes det samme!!!
Juni/Juli
Så er der grøntsager klar til salg!!
Vi luger stadig…OG vander. Der er virkelig tørt og for første gang er vi nød til at vande de nyplantede kål mm. De andre planter ser ud til at klare sig, men de går dog lidt i stå med at vokse pga. varme og tørke!!
Juni
Der luges! Og vi glæder os til at få nogle grøntsager på listen. Først kommer kartofler og friske løg/hvidløg…
Marts/april/maj
Der er godt gang i forårsarbejdet. Der er nu lagt kartofler og sat løg og i april var vi så heldige at kunne høste kartofler fra sidste år, så der er stadig Sava tilbage til salg. Fantastisk!
Der er også sået blomster til de vilde bier. Økologiske Landsforening har inviteret os til at være med i et projekt, der skal sætte fokus på vigtigheden af vores vilde bier i Danmark. Så nu er der sået 1000km. med blomster 🙂
Januar/februar
Vi er ved at nå bunden af de store kartoffel kasser. Lageret er ved at være tømt. Der er godt nok mange kartofler i marken som vi ikke har taget op pga. det våde efterår, men nu har frosten taget magten og der er ikke meget håb for resten af kartoflerne. Heldigvis har det været en god høst i 2017 så de kartofler vi har fået på lager har været store og flotte og i rigtig god kvalitet.
2017
oktober/november
Det begynder at være mere begrænset hvad vi har af friske grøntsager på marken. Dog er der stadig masser af kartofler og løg. Løgene er inde i tørvejr og kartoflerne bliver høstet løbende. Det er så vådt at det stadig meget ofte er håndopgravede kartofler fordi vi ikke kan køre med kartoffeloptageren i marken.
Juli
Store flotte kål strutter på marken og flere og flere grøntsager kommer på bestillingslisten. Det er en skøn tid! Vi elsker at dyrke grøntsagerne, lige fra at jorden gøres klar om foråret, men det at høste det hele og se det, lidt efter lidt, blive klar til at blive taget op af jorden, det er alt knoklearbejde værd!! Også selvom kålormen har gjort sit indtog og gør hvad den kan for at holde vores begejstring nede! Meget af det bladgrønne (kål,, fennikel, salat, bladbeder osv.) er klar nu og rødfrugterne er også snart på vej. Rødbeder begynder vi at bundte og 2. hold majroer er også klar. Korzoner rod vil også snart være store nok til at hive op ad jorden.. En del af kartoflerne er dog mærket af at det har været så våd en sommer og der skal sorteres mange fra. Nogle sorter er mere me. Heldigvis har vi i år prøvet en ny sort: Alouette, som er meget skimmel resistent. Og så har den det flotteste røde skind. Det er ikke sidste gang vi dyrker den!!
Juni:
Igen i år er vi sent i gang.
Vi blev bremset af nogle meget kolde nætter i maj, som også ødelage nogle udplantningsplanter, selvom de stod i drivhuset.
Men kartoflerne blev lagt i jorden, nogle tidligt og nogle sent, og vi glæder os over, at de skyder op ad jorden i fuld fart. Især sorten Raja som ellers blev lagt til sidst, de er godt nok skudt i vejret og er nu de største planter på marken.
Ligeledes er der gang i løgene. I år prøver vi en ny sort: Jet set der høstes som friske løg. De er også meget ivrige for at gro.
Natten til i dag d. 7/6 kom der endelig regn, efter en længere tør periode. Så nu skal der sås!!
2016
December:
Så er de sidste grøntsager ved at være solgt for i år. Der står stadig grønkål på marken, som kan købes ved bestilling det meste af vinteren.
Vi glæder os til at lægge planer for den kommende sæson 🙂
November.
Der er stadig skønne grøntsager på marken, men vi er ved at drosle ned. I løbet af vinteren vil der være kartofler og grønkål til salg, men det bliver begrænset hvad der ellers er. Vi begynder så småt at have udsolgt af de resterende grøntsager. Vi arbejder hårdt på at få taget de sidste kartofler op!
Sep.
Vi har valgt at lukke for stalddørssalget og åbne en vejbod i stedet for. Der er desværre ikke det store salg i den, så vi ser tiden an om den skal forblive åben. Vi håber selvfølgelig på at der er flere som vil finde vejen forbi os.
Vi høster kartofler og andet grønt hver uge for at levere til Kvickly og lidt til vejboden. Det bedste er stadig at bestille sine vare i forvejen og hente dem hos os eller aftale at få leveret.
Aug:
Stalddørs salget er stadig åbent, men det bedste er at bestille sine varer i forvejen. Der luges og høstes (især kartofler) og der kommer lidt efter lidt flere og flere ting på bestillingslisten som er klar. I øjeblikket kan man også købe vores kartofler i Kvickly og Super Brugsen i Øster Bording.
Juli
Vi høster dagligt kartofler så der kommer friske forsyninger i boden ved vores stalddør. Det er også muligt at finde vores kartofler i Kvickly.
Juni/juli
Kartoflerne vil være klar her i starten af juli! I år har vi igen den røde Raja og den klassiske Sava og så prøver vi nogle nye sorter som vi ikke har haft før: Blå Congo med blå/lilla skind og Elfe som skulle blive en stor kartoffel og være god som bagekartoffel.
Det hele gror godt med den gode temperatur og godt med regn. Ukrudtet holder sig selvfølgelig heller ikke tilbage, så der bliver kæmpet en kamp om hvem der skal have pladsen.
Maj:
Vi er godt i gang. Lidt forsinket pga. meget regn og våd jord. Men nu er kartofler, løg og gulerødder i jorden og flere ting følger meget snart!
Vores forspirrede kål som har stået og lunet sig i drivhuset, skal snart ud og stifte bekendtskab med sol og blæst så vi kan få nogle store flotte spidskål som vi plejer. Der er også andre kål, men spids kålen plejer at være vores kæledægge 🙂
Vi venter på at at vandet synker på marken efter de 37 mm. der kom her i starten af april. Vores jord er rimelig leret så den holder godt på vandet. Men vi venter og håber på at der ikke kommer mere regn i et stykke tid. Vi skulle gerne have lagt kartofler nu, men når der står blankt vand på marken må vi bare væbne os med tålmodighed!!
Herunder følger sidste nyt fra andre år
2015
Efterår og vinter
Det har været en fin sæson. Alle rødder er blevet rigtig fine og store men kålen er ikke blevet så stor som vi normalt oplever. For en gang skyld har vi fået udsolgt af kartofler inden jul.
August
Der er kommet en del grøntsager til salg lige nu. Majroerne som vi dyrker for første gang, er rigtig lækre. Især de gule som har en mere cremet smag end de hvide. De bliver b.la. solgt med top til Kvickly Silkeborg, som vi har fået en aftale med, så vi forhåbentlig kan komme af med lidt større portioner grøntsager end vi plejer.
Der er flere grøntsager med top på vej. b.la. pastinak og persillerod.
Juli
Så kom varmen og vi krydser fingre for at sommeren strækker sig helt ind i september så alle grøntsager kan nå at indhente det forsømte inden de skal høstes! Vi glæder os over at det er ferietid, så vi nu får mere tid til at luge og rense i rækkerne på marken!!
Juni
…en meget kold sommer måned, som betyder at vi er blevet meget forsinkede. Det meste er blevet sået eller sat, men alt vokser meget langsomt!! Lugearbejdet er dog gået i gang og vil fortsætte resten af sommeren.
Maj
Så er vi i gang i marken. Der er sat løg og kartoflerne er lagt i jorden. I drivhuset er vi også i gang med at forspire kål og andre grøntsager. Der er sået rødbeder, pastinak, persillerod og persille på friland.
December 2014
Kvaliteten af kartoflerne er stadig i top uanset sort. Hvis man koger dem 10 min. og lade dem hvile i kogevandet 10 min. har man nogle gode faste kartofler med masser af smag.
November
Det milde vejr gør at vi har rigtig mange dejlige grøntsager på marken som ikke er medtaget af frost. Her er et overblik over status på marken:.
Bladbederne og krus persille vokser langsomt, så det er små bundter vi laver af dem.
Bredladet persille gror som bare pokker. (indtil frosten kommer)
Spidskålen er taget af listen. Dem må vi hellere lave flere af til næste år 😉
Sommer gulerødderne smager stadig himmelsk, også selvom der er flere og flere ormebid i. Vi begynder snart at grave vinter gulerødderne op og håber på at ormene har holdt sig fra dem.
Porrerne har vi masser af. Både store og små.
Pastinakkerne slipper snart op, men der er stadig dejlige persillerod med top.
Rødbederne er der stadig mange af. De aflange er der mange små af.
Grønkål forventer vi at have det meste af vinteren
Rosenkål har vi netop sat på prislisten. Som udgangs punkt køber man en hel stok og piller selv rosenkålene af.
Kartoflerne smager skønt, både dem med rød skræl og de almindelige.
Jordskokkerne har netop startet deres sæson og er efterhånden store og fine.
Der er stadig lækre savoykål med små faste hoveder. Super lækkert til wokken
–
Vi vil lige reklamere lidt for bolsje rødbeden. Den er festlig at putte i salaten og sjov at sylte og smitter ikke af! Så den er både perfekt for voksne og børn.
Uge 27:
Så er der gang i håndopgravningen af de nye kartofler. Kartoflerne er for sarte til at vi kan tage dem op med maskine endnu. Vi har flere sorter og her kommer en beskrivelse af dem vi har til salg nu:
Lidt om kartoflerne:
Æggeblomme er en lille rund kartoffel med dybe “øjne”. Den er kogefast og god som pille og salat kartoffel
Æggeblomme:Raja,den røde kartoffel med rødt skind og lyst kød. Her først på sommeren er den god kogefast og meget smagfuld. (senere på året kan den også bruges til mos) Farven forsvinder stort set når den koges.
RajaSava, den klassiske gode og kogefaste kartoffel. Er også god til mos og i ovn senere på året.
Sava
Ditta, er en velsmagende kartoffel med aflange knolde. Den er kogefast og har tynd skræl. Er både velegnet til kolde og varme retter.
Uge 11 -2014
Den milde vinter har gjort at porrerne stadig står fint på marken og holder kvaliteten godt. Jordskokkerne har det også godt i jorden og kartoflerne bliver opbevaret i storkasser der står i stalden. Kartoflerne er stadig i en god kvalitet. Herhjemme synes vi rigtig godt om dem når de bliver lavet til ovnkartofler. De skæres i både/pomfritter, vendes i olivenolie og drysses med salt. Efter en tur i ovnen i knapt. 45 min. på 200 grader, er de meget populære!
Uge 3 – 2014
Marken står under vand, men når man kender ruten, kan man komme ud til porerne uden at synke ned i mudderet. Grønkålen står stadig fint på marken og er stadig pæn, da frosten ikke har bidt ordentligt i bladene endnu. De fleste af de sidste spidskål er blevet føde for de vilde dyr, der sommetider sniger sig ind på marken for at få en snack.
Uge 49: Så blev de sidste gulerødder solgt. Vi har heldigvis stadig grønkål og masser af porre på marken endnu!
Uge 45: I år prøver vi noget nyt. Vi er netop i gang med at dyrke julesalat. Vi er meget spændte på om det lykkes, da det indebære lune temperature til fremdrivningen. Fyrrummet er nu blevet besat af de første julesalat, som heldigvis er dækket over så det ikke bliver salat med røgsmag!
Uge 36: Dejligt med noget mere varme, efter vi nu har fået godt med vand. Det er godt til det meste og forlænger især salatens levetid. I øjeblikket står der 40 salatplanter på marken som bare venter på at blive solgt. Så vi håber solen bliver lidt endnu 🙂
Vi vil godt minde om at de Økologiske Høstmarkeder snart slår dørene op til en eller flere dage. Det foregår d. 31.august og/eller d. 1. september. Her kan du finde en gård nær dig http://www.hostmarked.dk/find-en-gaard.aspx
Vi stiller selv en bod op hos genboen om søndagen (d. 1. september)
Uge 33: Efter en lang tør periode, nyder alle planter at få vand igen! Men på trods af tørken, er der ikke nogle grøntsager som er gået til…alle trives. Selv kartoflerne giver ganske godt igen i år og de er store! Grøntsagerne er så lækre lige nu, så vi er virkelig kede af at vi sidste år måtte lukke vejboden pga. gentagene tyverier. Vi håber derfor at andre vil benytte sig af at bestille grønt via mailen. I nogle tilfælde levere vi, men som udgangspunkt skal man selv hente sine varer hos os, efter aftale.
Uge 28: De nye kartofler bliver skånsomt håndopgravet! Som udgangspunkt er det Sava man kan købe, men der vil også være mulighed for at smage andre sorter som Guldblomme og Biogold m.fl. De vil komme på prislisten når de er klar! Man kan bestille på mail eller pr. telefon. Betaling sker efter aftale.
Uge 27: Det hele gror og kartoflerne er godt på vej som det første vi kan sælge i år. Vi glæder os! 🙂
Så er der pløjet, harvet og sat kartofler. Vi glæder os til en ny sæson!
Uge 6
Der er ikke meget tilbage på prislisten, men det der er, er stadig i god kvalitet. Her deler vi lige en opskrift med jer på en jordskok/kartoffelsuppe, som helt sikkert skal prøves herhjemme. Så kan vi bruge det vi har på lager 🙂
Ingredienser:
1 | stort rødløg | |
400 | g. | jordskokker |
500 | g. | kartofter |
3 | gulerøder | |
10 | dl. | hønseboulion |
2 | dl. | fløde |
1 | tsk. | revet muskatnød |
Salt | ||
Peber | ||
citron | ||
Pynt:Bacon | ||
Skær grønsagerne i mellemstore tern. Svits grønsagerne i olie. Kog derefter grønsagerne i hønseboilionen i 20 min. Tilsæt fløde og muskatnød og lad retten simre i 5 min.Blend derefter. Smag til med salt, peber og citron |
Uge 3
Alt er dækket af sne. Det er smukt og skåner jorden for al den frost der også kommer. Heldigvis er gulerødderne også dækket af halm og vi håber de kan holde kvaliteten. Smagen er i hvert fald i top, også selv om man sætter tænderne i en af de mange store gulerødder, som kan se lidt grove ud. Man må dog acceptere at der kan forekomme små overfladiske pletter på rødderne, som vi synes er småting. Bare det at få friskopgravede gulerødder i januar måned…DET er da fantastisk! 🙂
Weekend uge 48
Frosten er gået i jorden. Det kan derfor være svært at få fat i visse grøntsager: Porre, rødbede, persillerod, pastinak, jordskok…
Uge 48-2012
Vi knokler med at få gravet de sidste kartofler op. Jorden er for våd til at køre i, så alt sker med håndkraft. Kartoflerne kommer ind i stalden og tørre, inden de kommer i de store kartoffelkasser. Gulerødderne skal også vintersikres, så der er bestilt en masse halm til at dække dem med. De har det nemlig bedst på marken.
Uge 46-2012
Indtil nu har vi kun solgt af sommer gulerødderne, men da kvaliteten er faldet markant på dem, er det ved at være tid til de lækre vinter gulerødder, som har en fantastisk smag og et rigtig godt “bid”
Uge 44 -2012
Da der har været tyveri i vejboden flere gange de sidste par uger, er vi dersværre nød til at lukke vejboden. Derfor er det nu kun muligt at bestille grøntsager via hjemmesiden, eller pr. telefon.
Et typisk luge billede. Billedet er fra sidste år (2011) I år ser vores grøntsags mark noget pænere ud, heldigvis!